Прес-реліз рішення ЄСПЛ про відсутність порушень права адвоката на відновлення в професії після притягнення його до кримінальної відповідальності у справі “Лекавічієне проти Литви” від 27.06.2017

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури

viber imageЗаявниця, будучи адвокатом, була засуджена за Кримінальним кодексом Литви за підробку документів та шахрайство з виплатами державної програми юридичної допомоги.

Після погашення судимості вона звернулася до Асоціації адвокатів Литви із проханням повторно прийняти її в колегію адвокатів, однак отримала відмову у задоволенні її заяви.

Таке рішення було мотивоване тим, що заявниця не мала бездоганної моральної репутації у зв’язку з її попереднім кримінальним проступком. Зазначене рішення Асоціації адвокатів Литви було підтримано національними судами усіх інстанції.

Європейський суд з прав людини, розглянувши скаргу заявниці, підтвердив відсутність порушень статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та  дійшов висновку, що втручання в право заявниці на повагу до її професійної діяльності, як частини приватного життя, не перевищувало межі, «необхідної у демократичному суспільстві» для переслідування законної мети захисту прав інших осіб шляхом забезпечення відповідного і належного функціонування системи правосуддя.

З перекладом та прес-релізом рішення українською мовою, що були зроблені Головою ВКДКА Олександром Дроздовим та адвокатом Оленою Дроздовою, можна ознайомитись за наступним посиланням.