РІШЕННЯ № VІ-011/2017 у справі за скаргою на рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 № 114/16 про відмову в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури

РІШЕННЯ № VІ-011/2017

22 червня 2017 року
м. Київ

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури в складі голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дроздова О.М., заступників голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури – Бєляєва О.А. та Крупнової Л.В., секретаря Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури – Котелевської К.В., членів Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури – Вишаровської В.К., Таргонія В.О., Мельченка В.І., Левчук Т.В., Чундак М.В., Соботника В.Й., Мягкого А.В., Кострюкова В.І., Чернобай Н.Б., Волчо В.В., Подольної Т.А., Пшеничного О.Л., Удовиченка С.В., Стройванса В.Л., Тарасової А.М., Дімчогло М.І., Дроботущенко Т.О. та Петренка В.М., розглянувши у відкритому засіданні справу за скаргою представника Благодійної організації «__________» ОСОБА_ на рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 № 114/16 про відмову в порушенні дисциплінарної справи відносно адвоката ОСОБА_, –

ВСТАНОВИЛА :

25 січня 2017 року до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури від представника Благодійної організації «__________» ОСОБА_ надійшла скарга на рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 № 114/16 про відмову в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката ОСОБА_ (свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю №___ від _____ року, видане Київською міською КДКА, здійснює індивідуальну адвокатську діяльність і має робоче місце згідно відомостей ЄРАУ за адресою ____________________). Згідно ст. 33 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» дисциплінарне провадження стосовно адвоката здійснюється за адресою робочого місця адвоката, зазначеного в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Рішенням дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 за № 114/16 відмовлено в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката ОСОБА_ у зв’язку із відсутністю в його діях ознак дисциплінарного проступку.

Скаржник – представник Благодійної організації «__________» – ОСОБА_, просить ВКДКА скасувати рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 № 114/16 про відмову в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката ОСОБА_ та притягнути останнього до дисциплінарної відповідальності із застосуванням стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, тому що адвокат в судовому процесі в Печерському районному суді м. Києва по цивільній справі №__________ поводив себе нечемно, виявив неповагу до суду та інших учасників судового процесу, виявив низьку професійну та етичну культуру, свідомо допустив порушення Правил адвокатської етики, що є порушенням вимог приписів Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і вказаних Правил, що надає підстави для притягнення адвоката до відповідальності у вигляді позбавлення права заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України.

Відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури протягом десяти днів з дня отримання заяви (скарги) витребовує матеріали дисциплінарної справи у відповідної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та забезпечує розгляд скарги на рішення у дисциплінарній справі протягом тридцяти днів з дня одержання матеріалів дисциплінарної справи.

Листом за вих. № 185 від 30.01.2017 Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури звернулась до КДКА Київської області з проханням направити матеріали дисциплінарної справи відносно адвоката ОСОБА_.

Вказані матеріали дисциплінарної справи 21.02.2017 надійшли до ВКДКА.

Згідно з частиною 9 статті 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури є юридичною особою і діє відповідно до цього Закону, інших законів України та положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури.

Частиною 10 статті 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що установчим документом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури є положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, яке затверджується з’їздом адвокатів України.

Відповідно до пункту 6 розділу І Положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури (далі – Положення про ВКДКА), Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури діє відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», інших законів України, рішень Ради адвокатів України, цього Положення та Регламенту ВКДКА.

Згідно з пунктом 2.3.11. Регламенту Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (далі – Регламент ВКДКА) Голова ВКДКА планує роботу ВКДКА, надає доручення членам ВКДКА, пов’язані з виконанням покладених ВКДКА завдань, дотримуючись розумної пропорційності навантаження та спеціалізації членів комісії.

На виконання пункту 2.3.11. Регламенту ВКДКА листом за вих. № 433 від 07.03.2017 року члену ВКДКА Левчук Т.В. було доручено провести перевірку відомостей та фактів, які викладені у скарзі та доповненні до скарги ОСОБА_.

Відповідно до пункту 3.32. Регламенту ВКДКА, член ВКДКА, якому доручено перевірити, вивчити та доповісти на засіданні питання, що включене до порядку денного, готує письмову довідку та/або проект рішення комісії.

Згідно з п. 3.48 Регламенту ВКДКА дослідження матеріалів починається з доповіді члена ВКДКА. Доповідач викладає підстави прийняття матеріалів до розгляду, досліджені обставини, підготовлений проект висновку і відповідає на запитання.

На засіданні Вищої кваліфікаційної-дисциплінарної комісії адвокатури 20 квітня 2017 року розгляд скарги було відкладено, про що повідомлено сторін ( лист вих. № 821 від 26.04.2017). На 31.05 2017 було призначено розгляд скарги ( лист – повідомлення сторін за вих.№ 925 від 18.05.2017).

На черговому засіданні Вищої кваліфікаційної-дисциплінарної комісії адвокатури 31 травня 2017 року розгляд скарги було відкладено, про що повідомлено сторін ( лист за вих. № 1064 від 06.06.2017).

На 22.06 2017 знову було призначено розгляд скарги ( лист – повідомлення сторін за вих.№ 1067 від 08.06.2017). На засіданні ВКДКА членом ВКДКА Левчук Т.В. було запропоновано проект рішення, за яким скаргу представника Благодійної організації «__________» ОСОБА_ задовольнити. Рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 за № 114/16, яким відмовлено в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката ОСОБА_, – скасувати. Ухвалити нове рішення про порушення дисциплінарної справи відносно адвоката ОСОБА_.

За запропонований проект рішення проголосувало «за» – 2 члени комісії, «проти» – 13 членів комісії, «утрималися» – 6 членів комісії.

Відповідно до частини 6 статті 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури приймаються шляхом голосування більшістю голосів від загальної кількості членів комісії.

Згідно з частиною 10 статті 52 цього ж Закону установчим документом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури є положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, яке затверджується з’їздом адвокатів України.

Відповідно до підпункту 1 пункту 7 Положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури при виконанні Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури функцій колегіального органу системи адвокатського самоврядування, завданням якого є розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, остання при організації засідань і вирішенні питань, визначених статтею 6 цього Положення, керується власним Регламентом.

Разом з тим, згідно з пунктом 3.45 Регламенту Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури рішення про задоволення скарги вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів ВКДКА від загальної кількості її членів. У разі відсутності за наслідками голосування встановленої законодавством більшості голосів, скарга вважається відхиленою, про що зазначається у рішенні ВКДКА про відмову у задоволенні скарги.

Одночасно, відповідно до Роз’яснення щодо порядку прийняття рішення Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури, затвердженого рішенням РАУ від 19.11.2013 року № 248, у разі, коли за задоволення скарги особи на рішення КДКА або за іншу внесену пропозицію не проголосувало шістнадцять (і більше) членів ВКДКА, вона вважається відхиленою, що також є рішенням ВКДКА, яке не потребує окремого голосування.

Оскільки при розгляді скарги представника Благодійної організації «__________» ОСОБА_ на рішення дисциплінарної палати КДКА Київської області від 23.12.2016 за № 114/16, яким відмовлено в порушенні дисциплінарної справи відносно адвоката ОСОБА_, на засіданні ВКДКА 22 червня 2017 року за запропоноване рішення не проголосувало 16 (і більше) членів ВКДКА, скарга вважається відхиленою.

На підставі викладеного, керуючись статтею 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», пунктом 3.45 Регламенту Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури,–

ВИРІШИЛА:
  1. Скаргу представника Благодійної організації «__________» ОСОБА_, – залишити без задоволення.
  2. Рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 23.12.2016 за № 114/16, яким відмовлено в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката ОСОБА_, – залишити без змін.
  3. Секретарю Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури повідомити про прийняте рішення заінтересованих осіб.
  4. Матеріали справи повернути до КДКА регіону.

Рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури може бути оскаржене до суду протягом тридцяти діб з дня його прийняття.

Голова Вищої кваліфікаційно-
дисциплінарної комісії адвокатури           О.М. Дроздов

Секретар Вищої кваліфікаційно-
дисциплінарної комісії адвокатури           К.В. Котелевська