РІШЕННЯ VIІІ-022/2013

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури

18 жовтня 2013 року                                                                                м. Донецьк

 

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури у складі голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Загарія В.М., заступників голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Макарова О.А. та Бєляєва О.А., секретаря Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Піх І.Б., членів Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури: Безеги Т.М., Борсука П.Й., Волчо В.В., Дроботущенко Т.О., Котелевської К.В., Кравченка П.А., Левчук Т.В., Міняйла В.О., Мягкого А.В., Ноцького О.В., Одновола В.К., Петренка В.М., Пшеничного О.Л., Соботника В.Й.,  Стройванса В.Л., Шестака В.С., Яценка О.А., розглянувши у відкритому засіданні справу за скаргою адвоката ОСОБА_1 на рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури АР Крим від 14 червня 2013 року про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю ОСОБА_1, –

 

ВСТАНОВИЛА:

 

До Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури надійшла скарга адвоката ОСОБА_1, у якій він просить скасувати рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури АР Крим від 14 червня 2013 року про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, вважаючи, що його двічі притягнуто до відповідальності: рішенням дисциплінарної палати КДКА АР Крим від 27 березня 2013 року та рішенням КДКА АР Крим від 14 червня 2013 року. На його думку оскаржуване рішення не відповідає гарантіям частини першої статті 61 Конституції України.

Заслухавши доповідача – члена Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури ОСОБА_2, перевіривши матеріали дисциплінарної справи, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури вважає, що скарга адвоката ОСОБА_1 підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

  Як вбачається з матеріалів дисциплінарного провадження, 14 червня 2013 року КДКА АР Крим прийнято рішення про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю  відносно  ОСОБА_1. Підставою прийняття вказаного рішення є матеріали дисциплінарної справи і рішення дисциплінарної палати КДКА АР Крим від 17 квітня 2013 року про застосування до адвоката ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк до 6 місяців.

  Частиною першою статті 31 Закону України „Про адвокатуру та адвокатську діяльність”  (далі – Закон) визначені підстави зупинення права на заняття адвокатською діяльністю.

За змістом пункту 3 частини третьої вказаної статті Закону зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, у разі накладення на адвоката відповідного дисциплінарного стягнення, здійснюється за рішенням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону.

Статтею 61 Конституції України гарантований загальний правовий принцип недопустимості притягнення особи до юридичної відповідальності одного виду двічі за одне й те сааме правопорушення.

Юридична відповідальність – це форма впливу на порушників, офіційна реакція на допущені порушення правових норм, на посягання на соціальні інтереси суспільства, права особи. За своїм змістом вона є юридичним обов’язком особи, яка вчинила правопорушення, зазнати несприятливих для себе наслідків – позбавлення чи обмеженняпевних благ, – що застосовуються до неї на підставі та у спосіб, що передбачені законом.

Питання дисциплінарної відповідальності адвокатів врегульовані розділом VI Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Відповідно до ст.33, ст.40 зазначеного Закону розгляд дисциплінарної справи стосовно адвоката здійснюється дисциплінарною палатою КДКА за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в Єдиному реєстрі адвокатів України. Якщо за результатами розгляду дисциплінарної справи дисциплінарна палата КДКА дійде висновку про вчинення адвокатом дисциплінарного проступку, то, відповідно до ст.35 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» до адвоката може бути застосоване одне з таких дисциплінарних стягнень: попередження, зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року, позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України (для адвокатів України).

Подальша реалізація таких дисциплінарних стягнень як зупинення права на заняття адвокатською діяльністю та позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю віднесена до компетенції КДКА регіону і відбувається, відповідно, за правилами статей 31 та 32 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

У даному випадку відносно скаржника було порушено дисциплінарну справу 27 березня 2013 року та, за результатами розгляду дисциплінарної справи, 17 квітня 2013 року до нього застосоване рішенням дисциплінарної палати КДКА АР Крим одне дисциплінарне стягнення у виді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком до 6 місяців, яке діє з дня прийняття такого рішення КДКА регіону, тобто, з 14 червня 2013 року.

Отже, рішення КДКА АР Крим від 14 червня 2013 року не має своїм наслідком повторне притягнення адвоката до юридичної відповідальності.

Поряд з цим, оскаржуване рішення КДКА АР Крим від 14 червня 2013 року не містить строку, на який зупинено право на заняття адвокатською діяльність адвоката ОСОБА_1.

  Таким чином, рішення КДКА АР Кримвід 14 червня 2013 року підлягає зміні, оскільки потребує приведенню у відповідність до рішення дисциплінарної палати КДКА АР Крим в частині застосованого строку зупинення права на заняття адвокатською діяльністю ОСОБА_1

  На підставі викладеного, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури, керуючись п.2 ч.5 ст.52 Закону України  «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», п. 6.2.2. Положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, п.3.6.5.(2) Регламенту Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури –

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Скаргу адвоката ОСОБА_1 на рішення КДКА АР Крим від 14 червня 2013 року задовольнити частково.

2. Змінити рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури АР Крим від 14 червня 2013 року, виклавши його у такій редакції:

«Зупинити право на заняття адвокатською діяльністю ОСОБА_1 строком на шість місяців».

3. Секретарю Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури  про прийняте рішення повідомити зацікавлених осіб.

 

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатур                В.М. Загарія

 

Секретар Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури            І.Б. Піх